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Statewide Public Safety Wireless Communications System  
RFP #060B9800036  

May 22, 2009 
Ladies/Gentlemen:  
 

The Department of Information Technology received the following question by e-mail for the 
above referenced RFP, and it is answered below for all Offerors: 

 
Question 147: As referenced in the RFP (section 3.2.14.2) and Addendums 9 and 10 
please confirm that the 3 watt portable transmit limitation is the Effective Rated Power 
(ERP) irregardless of antenna type for the purposes of determining coverage. 
 
Answer:  The 3 watt power limitation for portables refers to the power out of the 
connector on the radio.  It is not effective radiated power (ERP).  The power output 
for a portable radio is defined by the FCC in 47 CFR §90.541 which states: 
 
47 CFR § 90.541 Transmitting power limits 
 
The transmitting power of base, mobile, portable and control stations operating in the 
769–775 MHz and 799–805 MHz frequency bands must not exceed the maximum limits in 
this section, and must also comply with any applicable effective radiated power limits in 
§ 90.545. 
 
(a) The transmitting power of base transmitters must not exceed the limits given in 
paragraphs (a), (b) and (c) of § 90.635. 
(b) The transmitter output power of mobile and control transmitters must not exceed 30 
Watts. 
(c) The transmitter output power of portable (hand-held) transmitters must not exceed 3 
Watts. 
(d) Transmitters operating on the narrowband low power channels listed in §§ 
90.531(b)(3), 90.531(b)(4), must not exceed 2 watts (ERP). 
 
Note the reference to 47 CFR § 90.545 (TV/DTV interference protection criteria) as 
well as the word “applicable” preceding effective radiated power in 47 CFR § 
90.541.  The Deficit Reduction Act of 2005 and Title III of the Digital Television 
Transition and Public Safety Act as revised by the Digital Television Delay Act 
requires broadcasters to vacate all 700 MHz spectrum no later than June 12, 2009 
which obviates the applicability of 47 CFR § 90.545. 
 
With respect to the phrase, “irregardless of antenna type”.  Appendix 10 states “The 
system design shall be based on APCO Project 25 Phase 2 performance as required 
to provide the specified reliability throughout the coverage area as defined above.  
Portable radios shall be configured using an end-fed ½ wave or ¼ wave antenna, 
hip-worn radio in a swivel case, and speaker-microphone without antenna. All loss 
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calculations shall be based upon TSB-88 (latest version).  The maximum output 
transmit power of a portable radio is limited to 3 Watts for determining the system 
coverage”. 
 
The antenna type used by Offerors shall be consistent with the information 
provided in Addendum #10. 
 
 
 


